Tornseglare – Luftens mästare
Apus apus
Tornseglaren är en mörk, långvingad fågel med sickelformade vingar och kort, kluven stjärt. Den är en mästare på att flyga och tillbringar nästan hela sitt liv i luften, där den både äter, sover och samlar bomaterial. Tornseglaren är en flyttfågel som anländer sent på våren och lämnar tidigt på hösten. Den häckar i håligheter i byggnader, särskilt i kyrktorn och höga hus, och är känd för sitt gälla, skrikande läte.
Habitat: städer, byar och öppna landskap
Beteende
Tornseglaren tillbringar nästan hela sitt liv i luften, där den både äter, sover och samlar bomaterial. Den kan flyga i flera månader utan att landa och sover i luften genom att stänga av halva hjärnan i taget. Tornseglaren häckar i håligheter i byggnader, särskilt i kyrktorn och höga hus, och återvänder ofta till samma boplats år efter år.
Föda
Tornseglaren äter uteslutande flygande insekter som den fångar i luften. Den kan flyga långa sträckor för att hitta föda och är beroende av bra väder för att kunna jaga effektivt. Tornseglaren samlar insekter i en bolus (klump) i halsen som den sedan matar sina ungar med.
Utbredning i Sverige
Tornseglaren finns i hela Sverige och är en flyttfågel. Den anländer sent på våren, i maj-juni, och lämnar tidigt på hösten, i augusti. Tornseglaren övervintrar i Afrika söder om Sahara. Den har minskat i antal på grund av moderna byggnader med färre lämpliga boplatser och minskad tillgång på insekter.