Tofsmes – Barrskogsmesen med tofs

Lophophanes cristatus

Tofsmesen är en liten mes med karakteristisk svart och vit tofs på huvudet. Den har grå ovansida, ljus undersida och ett litet svart haklapp. Tofsmesen är en stannfågel som lever i barrskogar, särskilt tallskogar. Den är nyfiken och orädd och kan komma nära människor i skogen.

Habitat: barrskogar, särskilt tallskogar

Beteende

Tofsmesen är nyfiken och orädd och kan komma nära människor i skogen. Den lever i par året runt och försvarar ett revir. Tofsmesen häckar i håligheter i träd, ofta i självhackade hål i murkna stammar. Den har ett karakteristiskt läte som låter som "si-si-si-dää-dää" och en rullande drill.

Föda

Tofsmesen äter främst insekter, spindlar och andra små ryggradslösa djur. På vintern äter den även frön och nötter. Tofsmesen lagrar mat för vintern genom att gömma frön och insekter i barksprickor och andra gömställen. Den besöker gärna fågelbord i skogsnära områden där den äter talg, solrosfrön och jordnötter.

Utbredning i Sverige

Tofsmesen finns i hela Sverige utom på Gotland och är en stannfågel. Den är vanligast i barrskogar, särskilt tallskogar, och ses sällan i städer eller öppna landskap. Tofsmesen är beroende av äldre skog med döda träd för häckning och har minskat i områden med intensivt skogsbruk.