Talltita – Barrskogsmesen med stor haklapp

Poecile montanus

Talltitan är en liten mes med brun ovansida, ljus undersida, svart kalott och stor svart haklapp. Den liknar entitan men har en större haklapp och en vit rand på vingen. Talltitan är en stannfågel som lever i barr- och blandskogar. Den är känd för sitt karakteristiska läte som låter som ”tjay-tjay-tjay”.

Habitat: barr- och blandskogar, särskilt tallskogar

Beteende

Talltitan lever i par året runt och försvarar ett revir. Den häckar i håligheter i träd, ofta i självhackade hål i murkna stammar. Talltitan är känd för sitt karakteristiska läte som låter som "tjay-tjay-tjay". Den är mer vanlig i norra Sverige än entitan och föredrar barrskog framför lövskog.

Föda

Talltitan äter främst insekter, spindlar och andra små ryggradslösa djur. På vintern äter den även frön och nötter. Talltitan lagrar mat för vintern genom att gömma frön och insekter i barksprickor och andra gömställen. Den besöker gärna fågelbord på vintern där den äter talg, solrosfrön och jordnötter.

Utbredning i Sverige

Talltitan finns i hela Sverige och är en stannfågel. Den är vanligast i norra Sverige och föredrar barrskogar, särskilt tallskogar. Talltitan har minskat i antal i södra Sverige under senare år, troligen på grund av minskad tillgång på lämpliga häckningsplatser och intensivt skogsbruk.