Talgoxe – Sveriges färgglada vinterfågel
Parus major
Talgoxen är Sveriges största mes och en vanlig besökare vid fågelbord. Den känns igen på sitt svarta huvud med vita kinder och gula undersida med ett svart band längs mitten. Talgoxen är en av de fåglar som stannar kvar i Sverige under vintern och är därför en välkommen gäst vid fågelbord runt om i landet.
Habitat: skogar, parker och trädgårdar
Beteende
Talgoxen är en livlig och nyfiken fågel som ofta ses vid fågelbord. Den är känd för sin varierade sång och kan härma andra fåglar. Talgoxen häckar i håligheter i träd eller i fågelholkar och är en av de första fåglarna att börja sjunga på våren.
Föda
Talgoxen äter insekter, spindlar, frön och nötter. På vintern besöker den gärna fågelbord där den föredrar solrosfrön och talgbollar. Den kan också äta bär och frukt. Talgoxen är känd för att kunna öppna mjölkflaskor för att komma åt grädden.
Utbredning i Sverige
Talgoxen finns i hela Sverige och är en stannfågel som stannar året runt. Den är en av de vanligaste fåglarna i Sverige och kan ses i många olika miljöer, från skogar till stadsmiljöer. Talgoxen är särskilt vanlig i områden med lövträd.