Skogsduva – Den blågrå duvan med svarta vingband

Columba oenas

Skogsduvan är en medelstor duva med blågrå fjäderdräkt, svarta vingband och grön metallglans på halsen. Den är mindre än ringduvan och saknar dess vita halsfläck. Skogsduvan är en flyttfågel som häckar i håligheter i träd, ofta i gamla hackspettshål. Den trivs i löv- och blandskogar med äldre träd och öppna fält i närheten.

Habitat: löv- och blandskogar med äldre träd och öppna fält i närheten

Beteende

Skogsduvan häckar i håligheter i träd, ofta i gamla hackspettshål, vilket gör den beroende av äldre träd med naturliga håligheter. Den har ett dovt, upprepat kurrande läte som låter som "hoo-hoo-hoo". Skogsduvan är mer skygg än ringduvan och håller sig oftare i skogen. Den kan häcka flera gånger per säsong.

Föda

Skogsduvan äter främst frön, säd, bär och växtdelar. Den söker föda på marken på åkrar, ängar och i skogsgläntor. Skogsduvan äter också små snäckor för att få kalk till äggskalbildning. Den kan flyga långa sträckor mellan häckningsplatsen och födosöksområden.

Utbredning i Sverige

Skogsduvan finns i södra och mellersta Sverige och är en flyttfågel. Den anländer i mars-april och flyttar söderut i september-oktober. Skogsduvan övervintrar i sydvästra Europa och norra Afrika. Den har minskat i antal på grund av modernt skogsbruk som minskar tillgången på lämpliga häckningsträd med håligheter.