Sånglärka – Vårens flygande sångare

Alauda arvensis

Sånglärkan är en medelstor fågel med brunspräcklig fjäderdräkt, kort tofs på huvudet och vit ytterkant på stjärten. Den är känd för sin vackra, ihållande sång som den framför högt uppe i luften. Sånglärkan är en flyttfågel som anländer tidigt på våren och är ett av de säkraste vårtecknen. Den trivs i öppna landskap som åkrar och ängar.

Habitat: öppna landskap som åkrar, ängar och hedar

Beteende

Sånglärkan är känd för sin vackra, ihållande sång som den framför högt uppe i luften, ofta på flera hundra meters höjd. Den kan sjunga i flera minuter utan avbrott. Sånglärkan bygger bon på marken i tät vegetation och lägger 3-5 ägg. Den är skygg och trycker ofta mot marken vid fara.

Föda

Sånglärkan äter främst frön, säd och växtdelar, men under häckningssäsongen äter den även insekter och andra små ryggradslösa djur. Den söker föda på marken där den går omkring och plockar föda från marken eller från låga växter.

Utbredning i Sverige

Sånglärkan finns i hela Sverige utom i fjällen och är en flyttfågel. Den anländer tidigt på våren, ofta redan i februari-mars, och flyttar söderut i september-oktober. Sånglärkan övervintrar i Västeuropa och Medelhavsområdet. Den har minskat kraftigt i antal under senare år på grund av förändringar i jordbruket.