Råka – Den sociala kolonihäckaren

Corvus frugilegus

Råkan är en medelstor kråkfågel med svart fjäderdräkt och karakteristisk naken, gråvit näbbrot. Den liknar kråkan men har en mer kilformad näbb och en mer metalliskt glänsande fjäderdräkt. Råkan är en social fågel som häckar i kolonier, ofta i höga träd i städer och byar. Den är en delvis flyttfågel där många övervintrar i södra Sverige.

Habitat: jordbrukslandskap, städer och byar

Beteende

Råkan är en mycket social fågel som häckar i kolonier, ofta med hundratals par i samma träddunge. Den bygger bon av kvistar högt upp i träd och lägger 3-5 ägg. Råkan är högljudd och kolonier kan höras på långt håll. Den söker ofta föda i flock på åkrar och fält.

Föda

Råkan äter främst insekter, maskar och andra ryggradslösa djur som den hittar genom att sticka näbben i marken. Den äter även säd, frön, frukt och ibland as. Råkan är mindre benägen än kråkan att äta as och sopor. Den kan orsaka skador på nysådda åkrar genom att äta utsäde.

Utbredning i Sverige

Råkan finns främst i södra Sverige, särskilt i Skåne, Halland, Blekinge och delar av Småland. Den är delvis flyttfågel där många övervintrar i södra Sverige om vintern är mild. Råkan föredrar öppna jordbrukslandskap med spridda träddungar för häckning.