Ladusvala – Sommarens akrobatiska flygare
Hirundo rustica
Ladusvalan är en slank, långvingad fågel med mörkblå ovansida, röd strupe och djupt kluven stjärt. Den är känd för sin akrobatiska flygförmåga och fångar insekter i flykten. Ladusvalan är en flyttfågel som anländer i april-maj och är starkt knuten till jordbrukslandskapet där den ofta häckar i ladugårdar och andra byggnader.
Habitat: jordbrukslandskap, gårdar och byar
Beteende
Ladusvalan är känd för sin akrobatiska flygförmåga och fångar insekter i flykten. Den bygger skålformade bon av lera och strån som den fäster på väggar eller bjälkar inuti byggnader, främst ladugårdar. Ladusvalan lever i kolonier och kan återvända till samma boplats år efter år. Den har ett kvittrande läte och en melodisk sång.
Föda
Ladusvalan äter uteslutande insekter som den fångar i flykten. Den jagar ofta lågt över mark eller vatten, särskilt i dåligt väder när insekterna håller sig nära marken. Ladusvalan kan konsumera tusentals insekter per dag och är därför en viktig naturlig insektsbekämpare.
Utbredning i Sverige
Ladusvalan finns i hela Sverige och är en flyttfågel. Den anländer i april-maj och flyttar söderut i augusti-september. Ladusvalan övervintrar i Afrika söder om Sahara. Den är starkt knuten till jordbrukslandskapet och har minskat i antal på grund av förändringar i jordbruket och färre öppna ladugårdar.