Kattuggla – Skogens nattliga jägare
Strix aluco
Kattugglan är en medelstor uggla med gråbrun fjäderdräkt, stora mörka ögon och runt huvud utan örontofsar. Den är känd för sitt karakteristiska hoande läte som låter som ”ho-ho-ho-hoooo”. Kattugglan är en stannfågel som lever i löv- och blandskogar, parker och trädgårdar. Den är aktiv på natten när den jagar små däggdjur, fåglar och insekter.
Habitat: löv- och blandskogar, parker och trädgårdar
Beteende
Kattugglan är aktiv på natten när den jagar från en sittplats och slår ner på bytet med sina starka klor. Den har en utmärkt hörsel och kan lokalisera byten i totalt mörker. Kattugglan häckar i håligheter i träd, gamla byggnader eller i holkar. Den är territorial och försvarar aggressivt sitt revir mot inkräktare.
Föda
Kattugglan äter främst små däggdjur som möss, sorkar och näbbmöss, men också fåglar, grodor, insekter och daggmaskar. Den sväljer mindre byten hela och spottar senare upp osmältbara delar som ben, hår och fjädrar i form av spybollar. Kattugglan jagar främst i skymningen och på natten.
Utbredning i Sverige
Kattugglan finns i södra och mellersta Sverige upp till Dalälven och är en stannfågel. Den föredrar löv- och blandskogar med gamla träd som erbjuder håligheter för häckning, men finns också i parker och trädgårdar i städer och byar. Kattugglan är Sveriges vanligaste uggla.