Hussvala – Den vita svalan med kort stjärt

Delichon urbicum

Hussvalan är en kompakt svala med mörkblå ovansida, vit undersida och vit övergump. Till skillnad från ladusvalan har den en kortare, grunt kluven stjärt. Hussvalan är en flyttfågel som anländer i maj och är starkt knuten till bebyggelse där den bygger sina karakteristiska lerbon under takutsprång och på husväggar.

Habitat: städer, byar och bebyggelse

Beteende

Hussvalan bygger karakteristiska, slutna lerbon med en liten öppning som den fäster under takutsprång och på husväggar. Den lever i kolonier och kan återvända till samma boplats år efter år. Hussvalan är en skicklig flygare som fångar insekter i luften, ofta på högre höjd än ladusvalan. Den har ett mjukt, kvittrande läte.

Föda

Hussvalan äter uteslutande insekter som den fångar i flykten. Den jagar ofta på högre höjd än ladusvalan och kan flyga flera kilometer från boplatsen för att hitta föda. Hussvalan är beroende av bra väder för att kunna jaga effektivt och kan svälta under längre perioder av dåligt väder.

Utbredning i Sverige

Hussvalan finns i hela Sverige och är en flyttfågel. Den anländer i maj och flyttar söderut i augusti-september. Hussvalan övervintrar i Afrika söder om Sahara. Den är starkt knuten till bebyggelse och har minskat i antal på grund av moderna byggnader med färre lämpliga boplatser och minskad tillgång på lera för bobygge.