Gulsparv – Den gula jordbruksfågeln
Emberiza citrinella
Gulsparven är en medelstor finkfågel där hanen har gult huvud och undersida med rödbrun övergump. Honan är mer diskret färgad med gulbrun undersida och strimmig rygg. Gulsparven är känd för sin karakteristiska sång som låter som ”en-två-tre-fyra-fem-sex-sjuuuu”. Den är en stannfågel som trivs i jordbrukslandskap med buskar och häckar.
Habitat: jordbrukslandskap med buskar, häckar och skogsbryn
Beteende
Gulsparven är känd för sin karakteristiska sång som låter som "en-två-tre-fyra-fem-sex-sjuuuu", där den sista tonen är utdragen och fallande. Den sjunger ofta från en exponerad plats som en busktop eller telefonledning. Gulsparven bygger bon på eller nära marken i tät vegetation och lägger 3-5 ägg.
Föda
Gulsparven äter främst frön och säd, men under häckningssäsongen äter den även insekter, särskilt när den matar sina ungar. Den söker ofta föda på marken i flock under vintern, gärna på stubbåkrar och vid lantgårdar. Gulsparven besöker ibland fågelbord under vintern.
Utbredning i Sverige
Gulsparven finns i hela Sverige utom i fjällen och är huvudsakligen en stannfågel. Den trivs i jordbrukslandskap med buskar, häckar och skogsbryn. Gulsparven har minskat i antal under senare år, troligen på grund av förändringar i jordbruket som minskat tillgången på föda och häckningsplatser.