Grönsiska – Den lilla gröngula akrobaten

Carduelis spinus

Grönsiskan är en liten, livlig finkfågel med grönaktig fjäderdräkt och gula vingband. Hanen har svart hjässa och haklapp. Den är känd för sin akrobatiska förmåga när den söker föda i träden och kan hänga upp och ner från kvistar och kottar. Grönsiskan är en vanlig besökare vid fågelbord under vintern.

Habitat: barrskogar, särskilt granskogar, parker och trädgårdar

Beteende

Grönsiskan är en social och livlig fågel som ofta ses i flockar. Den är känd för sin akrobatiska förmåga när den söker föda i träden och kan hänga upp och ner från kvistar och kottar. Grönsiskan har ett kvittrande läte och en sång som innehåller drillande toner.

Föda

Grönsiskan äter främst frön från träd, särskilt al och gran. Den är specialiserad på att plocka frön ur kottar och kan hänga i alla möjliga positioner för att komma åt födan. Vid fågelbord äter den gärna små frön som niger och hampfrön. Under häckningssäsongen äter den även insekter.

Utbredning i Sverige

Grönsiskan finns i hela Sverige och är delvis flyttfågel. Den häckar främst i barrskogar, särskilt granskogar, men kan ses i parker och trädgårdar under vintern. Grönsiskan är en invasionsart som vissa år kan uppträda i stora antal i södra Sverige när födan tryter i norr.