Grönfink – Den kraftiga gröna finken

Chloris chloris

Grönfinken är en kraftig finkfågel med grönaktig fjäderdräkt och gula partier på vingarna och stjärten. Den har en tjock, konformad näbb som är anpassad för att knäcka frön. Grönfinken är en vanlig besökare vid fågelbord och är känd för sin karakteristiska, utdragna sång som ofta framförs från en hög sittplats.

Habitat: öppna landskap med spridda träd, parker och trädgårdar

Beteende

Grönfinken är en social fågel som ofta ses i små flockar. Den har en karakteristisk, utdragen sång som ofta framförs från en hög sittplats. Grönfinken bygger bon i träd eller buskar och lägger 4-6 ägg. Den är en vanlig besökare vid fågelbord, särskilt under vintern.

Föda

Grönfinken äter främst frön från träd, buskar och örter. Den har en tjock, konformad näbb som är anpassad för att knäcka frön. Vid fågelbord äter den gärna solrosfrön, hampfrön och andra stora frön. Under häckningssäsongen äter den även insekter, särskilt när den matar sina ungar.

Utbredning i Sverige

Grönfinken finns i hela Sverige utom i fjällen och är delvis flyttfågel. Den föredrar öppna landskap med spridda träd och buskar, men kan också ses i parker och trädgårdar. Grönfinken har minskat i antal under senare år på grund av sjukdomen gulknopp, som sprids vid fågelbord.