Gråsparv – Människans trogna följeslagare
Passer domesticus
Gråsparven är en liten, kompakt fågel med gråbrun fjäderdräkt. Hanen har grå hjässa och svart haklapp, medan honan är mer enfärgat gråbrun. Gråsparven är starkt knuten till människan och ses sällan långt från bebyggelse. Den är en av världens mest spridda fågelarter och finns på alla kontinenter utom Antarktis.
Habitat: städer, byar och jordbrukslandskap
Beteende
Gråsparven är en social fågel som lever i flockar. Den är anpassad till människans närhet och häckar ofta i byggnader eller fågelholkar. Gråsparven är orädd och kan ses på uteserveringar och torg där den plockar matrester. Den kommunicerar med olika kvitter och tjirpande läten.
Föda
Gråsparven äter främst frön och säd, men även insekter, brödsmulor och matrester. Den är en vanlig besökare vid fågelbord där den äter de flesta typer av frön. Gråsparven är opportunistisk och har anpassat sin diet till att leva nära människor.
Utbredning i Sverige
Gråsparven finns i hela Sverige utom i fjällen och är en stannfågel. Den är starkt knuten till människan och ses sällan långt från bebyggelse. Gråsparven har minskat i antal i många städer under senare år, troligen på grund av minskad tillgång på föda och häckningsplatser.