Fiskmås – Den vanliga måsen med röda ben

Larus canus

Fiskmåsen är en medelstor mås med vit kropp, ljusgrå rygg och vingar, svarta vingspetsar, gul näbb och röda ben. Den är känd för sitt skränande läte och är en vanlig syn vid kuster, sjöar och i städer. Fiskmåsen är en delvis flyttfågel som häckar i kolonier och är anpassningsbar till olika miljöer.

Habitat: kuster, sjöar, vattendrag och städer

Beteende

Fiskmåsen häckar i kolonier på marken, på klippor eller på byggnader. Den är känd för sitt skränande läte som låter som "kyi-ah" och är en skicklig flygare som kan stå stilla i luften i stark vind. Fiskmåsen är anpassningsbar och har lärt sig att leva nära människor, där den utnyttjar människans matrester och sopor.

Föda

Fiskmåsen är allätare och äter fisk, skaldjur, insekter, maskar, smågnagare, bär, säd, as och matrester. Den söker föda både på land och i vatten och kan ses följa efter plöjande traktorer för att fånga uppgrävda maskar och insekter. I städer äter den ofta matrester och sopor.

Utbredning i Sverige

Fiskmåsen finns i hela Sverige och är delvis flyttfågel. Många fiskmåsar från norra Sverige flyttar söderut på vintern, medan de i södra Sverige ofta stannar kvar om vintern är mild. Fiskmåsen häckar vid kuster, sjöar och vattendrag, men också i städer på tak och andra byggnader.