Domherre – Vinterns färgklick
Pyrrhula pyrrhula
Domherren är en kompakt finkfågel med tjock näbb. Hanen har röd undersida, grå rygg och svart huvud, medan honan har gråbrun undersida. Båda könen har en tydlig vit övergump som syns tydligt när de flyger. Domherren är en populär vinterfågel som ofta besöker fågelbord.
Habitat: barr- och blandskogar, parker och trädgårdar
Beteende
Domherren är en skygg och försiktig fågel som ofta ses i par eller små flockar. Den har ett mjukt, vemodigt läte som låter som en flöjtton. Domherren häckar i täta buskar eller träd och bygger ett bo av kvistar och rötter. Den är mer vanlig vid fågelbord under vintern.
Föda
Domherren äter främst frön, knoppar och bär. Den är särskilt förtjust i frön från ask, lönn och alm, samt bär från rönn och hagtorn. På våren äter den gärna knoppar från fruktträd, vilket kan göra den impopulär hos trädgårdsodlare. Vid fågelbord äter den solrosfrön och andra frön.
Utbredning i Sverige
Domherren finns i hela Sverige utom i fjällen och är huvudsakligen en stannfågel. Den häckar främst i barr- och blandskogar men kan ses i parker och trädgårdar under vintern. Domherren är mer vanlig i norra Sverige under häckningstid och sprider sig söderut under vintern.