Björktrast – Den högljudda flyttfågeln
Turdus pilaris
Björktrasten är en stor trast med grått huvud, brun rygg och fläckigt bröst. Den är känd för sitt högljudda, skränande läte och sitt sociala beteende. Björktrasten häckar ofta i kolonier och försvarar aggressivt sina bon mot inkräktare. Den är en flyttfågel som övervintrar i södra Europa och norra Afrika.
Habitat: öppna skogar, jordbrukslandskap och parker
Beteende
Björktrasten är en social fågel som ofta häckar i kolonier. Den är känd för sitt högljudda, skränande läte och sitt aggressiva försvar av boet. Björktrasten kan vara mycket modig och attackera även större rovfåglar och rovdjur som kommer för nära kolonin. Den söker ofta föda i flock på öppna fält.
Föda
Björktrasten äter främst insekter, maskar och andra ryggradslösa djur under häckningssäsongen. På hösten och vintern äter den bär och frukt, särskilt rönnbär. Den söker ofta föda på marken där den hoppar omkring och vänder på löv och jord för att hitta mat.
Utbredning i Sverige
Björktrasten finns i hela Sverige och är en flyttfågel. De flesta björktrastar flyttar söderut på hösten till södra Europa och norra Afrika, men en del kan stanna kvar i södra Sverige under milda vintrar. Björktrasten häckar främst i öppna skogar, särskilt björkskogar, men också i parker och trädgårdar.