Nötskrika – Skogens färgglada väktare

Garrulus glandarius

Nötskrikan är en medelstor kråkfågel med rödbrun fjäderdräkt, svarta mustascher och karakteristiska blå vingfläckar. Den är en skygg skogsfågel som är känd för sitt varnande, skränande läte när den upptäcker rovdjur eller rovfåglar. Nötskrikan samlar och lagrar ekollon och andra nötter för vintern, vilket gör den till en viktig fröspridare för ek och andra träd.

Habitat: löv- och blandskogar, särskilt ekskogar

Beteende

Nötskrikan är en skygg fågel som är svår att komma nära. Den är känd för sitt varnande, skränande läte när den upptäcker rovdjur eller rovfåglar, vilket gör den till skogens väktare. Nötskrikan samlar och lagrar ekollon och andra nötter för vintern, och kan komma ihåg tusentals gömställen. Den är en skicklig härmfågel som kan imitera andra fåglars läten.

Föda

Nötskrikan äter främst ekollon, nötter, frön, insekter, maskar, små däggdjur, ägg och fågelungar. Den är känd för att samla och lagra ekollon för vintern, vilket gör den till en viktig fröspridare för ek och andra träd. Nötskrikan kan lagra tusentals ekollon under en höst.

Utbredning i Sverige

Nötskrikan finns i hela Sverige utom i fjällen och är huvudsakligen en stannfågel. Den föredrar löv- och blandskogar, särskilt ekskogar, men finns också i barrskogar. Nötskrikan är vanligast i södra och mellersta Sverige där det finns gott om ek.